De zomer is inmiddels goed begonnen en dat betekent dat het weer ook steeds warmer wordt. Hoe zorg jij ervoor dat jouw bloementjes er fleurig bij blijven staan en hun gezellige uitstraling blijven behouden? Welk tijdstip is het best geschikt om water te geven en hoe zie je hoeveel water er nodig is? Je wil natuurlijk voldoende geven, maar niet teveel.
Sproei jouw planten alleen als de grond echt droog is. Als de bovenste laag van de grond droog is, maar de laag daaronder nog goed vochtig dan is het niet nodig om water te geven.
Veel of vaak?
Inmiddels hebben we wat regen gehad, maar de afgelopen periode was vrij droog. Vaak geef je dan jouw planten extra vaak water, maar het is slimmer om juist veel in één keer te doen en wat minder vaak. Waarom? Op deze manier moeten de wortels meer moeite doen om het water beneden op te nemen en dit maakt je plant sterker. Wanneer je het namelijk wel vaak doet, komen de wortels naar boven en dit droogt de grond eerder uit.
Welk tijdstip?
Is het een mooie zomerse dag en weet je dat jouw planten wel wat vocht kunnen gebruiken? Geef dan geen water als de zon hoog fel brandt. Als je dit wel doet, verdampt het water veel sneller en dan heeft het water geven ook minder effect. Doe het daarom het liefst ’s avonds, zodat de planten hun vocht de hele nacht kunnen opnemen zonder dat de zon het van ze afneemt.
Liever wat minder dan teveel
Waarom? Als de grond teveel water bevat dan kan de zuurstof er niet bij. De wortels van een plant heeft deze zuurstof nodig om te groeien en kunnen gaan rotten als ze dit niet krijgen. Ook is de grond waarin de planten staan nog belangrijk. Heb je een grove grond zoals bijvoorbeeld zand? Dan werkt de grond als een zeef en deze moet je vaker bewateren. Een fijnere grond met bijvoorbeeld klei? Hier werkt de grond als een spons en blijft het water dus beter in de grond zitten.